”Vad ska jag säga, det heter Insane av en anledning.”

”Det här är ju en rätt så galen utmaning – både mentalt och fysiskt.”

”Man kan se det som en lite längre friluftsdag i riktigt vacker natur.”

WINTER TRAIL
INSANE 50k

Denna sträcka är den längsta och kanske mest utmanande bana vi känner till i Vintersverige. 50 kilometer – alltså fem mil – genom Höga Kustens kuperade terräng i full vinterskrud. Det är helt galet. På riktigt alltså. Men tydligen är det här något vissa människor klarar av. Kanske är du en av dessa?

– Jag tror det och jag är villig att slå på pannlampan och mata på.
Ta mig till anmälan >>

Här kommer bildtext

NATUREN

Insane 50k ger dig en total upplevelse av Världsarvet Höga Kusten.

GEMENSKAPEN

Varje år har deltagandet i Insane 50k ökat. Räkna med ett hundratal andra galningar.

HÄNGET & PEPPEN

Fredag är det skönt häng och har någon gjort Insane 50k ser vi till att få ta del av tipsen.
Förkväll >>

AFTER-TRAIL

När man klarat av något helt jäkla galet bör man fira tillsammans. Så det gör vi!
After-Trail >>

INSANE 50k

Höga Kusten Winter Trail – Insane 50k är helt klart en helt galen grej. 50 kilometer genom Höga Kusten i vinterskrud är verkligen inget att leka med – men över åren har distansen fått fler och fler deltagare. 2022 var hela 96 personer anmälda till Insane 50k. Av dessa tog sig 53 personer runt banan. Då det var rejält med snö och vräkte ner dagarna innan loppet valde många att ta sig runt Extreme 35k vilket blev extra extrem just det året.

Insane har fem etapper och kräver god fysik. Du inleder precis som alla andra med ”Nord till Syd” och kommer sedan till energistationen vid Entré Syd. Därefter ger du dig ut på Bergsrundan (Det gör även Extreme 35k) och du avslutar den rundan vid energistationen vid Entré Syd. Därefter ger du ddig ut på Kustrundan som också den avslutas vid energistationen vid Entré Syd. Därefter beger du dig slutligen mot målgången genom etapparna ”Höga Kustenleden” samt ”Skuleberget”. Innan du börjar bestigningen av Skuleberget kan du ladda med lite blåbärssoppa.

FEM ETAPPER

Höga Kusten Winter Trail 25k består av fem etapper. De tre klassiska + Bergsrundan samt Kustrundan.
1. Nord till Syd 10k
Extra: Bergsrundan 10k
Extra: Kustrundan 15k
2. Höga Kustenleden 10k
3. Skuleberget 5k

CUT-LINES

För din säkerhet och för att alla ska komma tillbaka till FriluftsByn i tid finns det två cut-lines på Classic 25k. Dessa tider är rejält tilltaga och vi har ännu inte behövt plocka någon av banan.
13:00: Bergsrundan. Klockan 13:00 stänger vi möjligheten att ge sig ut på Bergsrundan. Det betyder att du har ca 5 timmar på dig att klara första milen.
14:00: Kustrundan. Klockan 14:00 stänger vi möjligheten att ge sig ut på Kustrundan. Det betyder att du har ca 6 timmar på dig att klara de första två milen.
16:00: Entré Syd, Senast klockan 16:00 måste du lämna Nationalparken och ha gett dig ut på etapp 2: Höga Kustenleden. Det betyder ca 8 timmar på de första 3,5 milen. Annars får du skjuts tillbaka till FriluftsByn.
18:00: Skuleberget. Klockan 18:00 stängs möjligheten att ge sig ut på etapp 3: Skuleberget och du får skjuts tillbaka till FriluftsByn. Det betyder 4,5 mil inom ca 10 timmar.

START

De flesta brukar checkar in på fredag för att få en lugnare start men du kan också checka in på lördag innan bussarna går till starten. Starten är ”flygande start” vilket innebär att din tid startar när du passerar startfållan. I Deltagar PM hittar du alla tider.
Deltagar PM >>

ETAPP 1:
Nord till Syd 10k

Den första milen tar dig genom Skuleskogens Nationalpark, från Nord till Syd. Du passerar Tärnättvattnet, dramatiska Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget med makalösa vyer. Etappen avslutas vid energistationen vid Entré Syd.

BERGSRUNDAN

Insane 50k (och även Extreme 35k) ger sig sedan ut på Bergsrundan. Den här tuffa slingan på 10km tar er upp mot den snöfyllda nord-västra delen av parken och Stampberget. Därefter väntar ytterligare en tur upp på Slåttdalsberget innan du är tillbaka vid Energistationen vid Entré Syd.

KUSTRUNDAN

Kustrundan är endast för Insane 50k och innan du ger dig ut kommer en av våra funktionärer stämma av att du känner dig tillräckligt fräsh för det här är mentalt tufft. Förmodligen är det så att du inte har någon kring dig och nu kan det tusan börja spöka i huvudet. Men det går. Första delen är relativt flack men efter du vänt uppe vid Tärnättolmarna blir det duktigt brant inan det bär nedför igen och du återvänder till Energistationen vid Entré Syd.

ETAPP 2:
Höga Kustenleden 10k

Efter Bergsrundan och Kustrundan bär det av ”tillbaka” mot FriluftsByn och Skuleberget. Fösta delen går på skogsbilväg innan du efter cirka tre kilometer viker in på stig igen och tar sikte mot Skuleberget. Snart är det dags för den sista sjuka prövningen. Innan Höga Kustenleden korsar E4:an kan du fylla på med lite blåbärssoppa.

ETAPP 3:
Skuleberget 5k

Ok, det här är sjukt tufft. Efter 45 kilometers löpning i snö ska du alltså upp för Skulebergets branta norra sida. Förmodligen kommer du gå majoriteten av stigningen och krampen lär vara nära. Men vyerna ger ständigt kickar och du kommer ta dig upp. Ner följer du Höga Kustenstigen till FriluftsByn och målgång.

MÅLGÅNG

Koskällorna som du kommer höra när du är påväg ner för berget överröstas bara ibland av primalskrik vid målgången när någon annan galning korsar målgången. Det kommer förmodligen ha mörknat och i pannlampans sken tar du dig hela vägen in i mål. Det här var fan helt sjukt, men du gjorde det!  Varm dusch, sedan ses vi på after-trail där vi delar våra upplevelser.

BANPROFIL: HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL

Höga Kusten Winter Trail är ett tufft lopp på många sätt. Du ska inte bara upp och ner för de kustnära bergen med milsvid utsikt. Du behöver även kunna hantera att springa över de stenar som inlandsisen lagt ifrån sig, över blankspolade klippor och undvika att snubbla på alla rötterna som slingrar sig kring stigarna.

Med det sagt. Det är en helt underbar upplevelse! Se dock till att ta det försiktigt!

ETAPP I: NORD – SYD

DISTANS: 10 km
HÖJDMETER: 316 m
Denna sträcka springs av alla.

BERGSRUNDAN

DISTANS: 10 km
HÖJDMETER: 313 m
Denna sträcka springs av 35 km och 50 km.

KUSTRUNDAN

DISTANS: 15 km
HÖJDMETER: 260 m
Denna sträcka springs av 50 km.

ETAPP 2+3: HK LEDEN + SKULEBERGET

DISTANS: 15  km
HÖJDMETER: 457 m
Denna sträcka springs av alla.

Hur är det att ge sig ut på Extreme 35k eller kanske till och med Insane 50k? Klicka igång filmen…

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Höga Kusten Winter Trail – Insane 50k är en rejäl utmaning i en minst sagt tuff terräng. Men det går, och sedan 2017 har 197 herrar och 40 damer klarat utmaningen. Såhär säger de som gett sig ut på Insane 50k: Du hittar fler upplevelser från tidigare deltagare här >>

Det var en ynnest att få springa ert unika och fina lopp Skuleskogens nationalpark. Jag skaffade mig väldigt ömma lår och fantastiskt fina upplevelser. När jag nådde den sista bergstoppen kände jag mig så lättad så att tårarna kom. Det var en av de häftigaste idrottsupplevelser jag varit med om. Vi kommer tillbaka och tar med oss kompisar!
/ Jan-Erik Richnau – 50k

Igår funderade jag under vissa stunder varför jag gör det här och tänkte ”tar det aldrig slut?” Idag längtar jag redan till nästa år
/ Pee Ksson

Tack för ett superkul lopp. Jag har precis blivit av med all is från skägget. Ses nästa år!
Martin Olsson – 50k

INSANE 50k

Höga Kusten Winter Classic 50k är ett av de sjukaste loppen du kan hitta vintertid. Upp och ner för Höga Kustens dramatiska landskap. Men vi kommer peppa dig som tusan och du har 10 timmar på dig att ta dig den 50 kilomer vackra banan innan vi ses för After-Trail i FriluftsByn. Det är inte omöjligt och om energin inte räcker just denna gång kan du alltid växla ner till Extreme 35k under loppet. Vad säger du? Värt ett försök?

FÖRKVÄLL:

Fredag 16:00-22:00

Fredag kväll samlas vi i FriluftsByn. Du kan checka in och i Vardagsrummet finns mat och dryck och här får vi även tips inför lördagens upplevelse.
All info: Förkväll >>

AFTER-TRAIL:

Lördag 12:00-23:00

Dagtid håller Vinterfiket öppet. Klockan 16:00 börjar After-Trail och bandet drar igång 18.00. Någon typ av peak brukar nås vid 21:00.
All info: After-Trail >>