”Det låter ju galet långt men man har ju tio timmar på sig och det är galet vackert. Gört!”
Johanna Näslund, Stockholm

”Det är så sjukt härlig stämning längst banan. Det är ju inte direkt så att man kan förbereda för det här.”
Lisa Jonsson, Umeå

”Naturen är ju helt underbar. När man kommer till toppen på bergen, man blir lycklig.”
Ulf Berglund, Örebro

WINTER TRAIL
CLASSIC 25k

Höga Kusten Winter Trail – Classic 25k är originalsträckan och en helt fantastisk upplevelse genom några av världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter.  Det låter kanske mycket på vintern men du har tio timmar på dig att springa, jogga och snabbvandra banan och om du packar med dig lite extra gott och varmt i ryggsäcken så kan du även se fram emot härliga pauser med makalösa vyer.

Ok då – jag är redo för ett galet vinteräventyr och minnen för livet!
Ta mig till anmälan innan jag ångar mig >>

Jogga där du kan, snabbvandra när du känner för det. Så länge du tittar upp då och då och njuter av de makalösa vyerna. Det här är kanske det galnaste loppet du kan anmäla dig till – men också vinterns vackraste och roligaste.

FÖR NATUREN

Du kommer få uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Det kommer det vara tufft – men du har gott om tid.

GEMENSKAPEN

För många är det första gången man ger sig ut på ett sånt här långt lopp. Men du kommer få sällskap och ni har 10 timmar på er.

MYSET & PEPPEN

För många är detta första vinterloppet någonsin. På Fredag kväll delar vi bästa tipsen.
Förkväll >>

FIRA BEDRIFTEN

Det här är ett sjukt lopp. Då bör man träffas efteråt och fira bedrifterna.
After-Trail >>

”Jag har sprungit en mil tidigare så det här var bland det knäppaste jag gjort. Nästa år kommer jag tillbaka.”
Malin Wermelin, Sundsvall

CLASSIC 25k

Höga Kusten Winter Trail – Classic 25k är en riktigt häftig upplevelse för dig som kan jogga i alla fall typ en mil och är villig att ge dig ut på en riktig häftig och rolig utmaning och tillsammans med andra uppleva några av Sveriges vackraste miljöer. Det kan mycket väl bli det tuffaste lopp du gjort men du har tack och lov 10 timmar på dig att ta dig runt banan vilket ger gott om tid att stanna upp, hämta andan lite och njuta av de makalösa vyerna.

TRE ETAPPER

Höga Kusten Winter Trail 25k består av tre etappar
1. Nord till Syd 10k
2. Höga Kustenleden 10k
3. Skuleberget 5k

Du kommer även hitta en större energistation mellan etapp 1 och 2 samt kunna ladda upp med blåbärssoppa innan etapp 3.

CUT-LINES

För din säkerhet och för att alla ska komma tillbaka till FriluftsByn i tid finns det två cut-lines på Classic 25k. Dessa tider är rejält tilltaga och vi har ännu inte behövt plocka någon av banan.
16:00: Entré Syd, Har man inte tagit sig de första 10 kilometrarna på ca 6 timmar plockas man av banan och får skjuts till FriluftsByn.
18:00: Skuleberget. Har man inte tagit sig de första 20 km på 8 timmar plockas man av banan och får skjuts till FriluftsByn.

START

Du checkar in fredag eftermiddag eller lördag morgon innan bussarna går till starten. Starten är så kallad ”flygande start” där din tid startar när du passerar startplattorna. Du hittar alla tider för incheck och bussar här:
Deltagar PM >>

ETAPP 1:
Nord till Syd 10k

Den första etappen tar dig genom Sveriges kanske vackraste nationalpark – Skuleskogens Nationalpark. Via Tärnättvattnet springer du genom den legendariska Slåttdalsskrevan och över Slåttdalsberget med milsvid utsikt. Etappen avslutas vid energistationen vid Entré Syd.

ETAPP 2:
Höga Kustenleden 10k

Höga Kustenleden är en av Sveriges mest kända vandringsleder och under Winter Trail springer du 10 kilometer av denna 128 km långa led. Dina första 3 kilometerna går längst skogsbilväg innan du tas med på en härlig böljande löpning mot det mäktiga Skuleberget.

ETAPP 3:
Skuleberget 5k

Det sista kraftprovet och loppets största utmaning – Höga Kustens mäktigaste berg Skuleberget. Den Norra Bergsstigen upp till toppen på 295 m.ö.h där du kan blicka ut över världsarvet innan du tar den makalöst vackra Höga Kustenstigen ner till målgången vid FriluftsByn. Du klarade det!

MÅLGÅNG

Koskällorna kommer höras nästan en kilometer innan målgång som sker utanför Vardagsrummet i FriluftsByn. Shit alltså, du fixade det! Nu står du inför det svåraste valet – en öl eller bubbel direkt på terrassen medan du är helt löparhög och inte vet om du ska skratta eller gråta – eller ta en varm dusch och sedan haka på firandet.

BANPROFIL: HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL

Höga Kusten Winter Trail är ett tufft lopp på många sätt. Du ska inte bara upp och ner för de kustnära bergen med milsvid utsikt. Du behöver även kunna hantera att springa över de stenar som inlandsisen lagt ifrån sig, över blankspolade klippor och undvika att snubbla på alla rötterna som slingrar sig kring stigarna.

Med det sagt. Det är en helt underbar upplevelse! Se dock till att ta det försiktigt!

 

ETAPP I: NORD – SYD

DISTANS: 10 km
HÖJDMETER: 316 m
Denna sträcka springs av alla.

ETAPP IV+V: HK LEDEN + SKULEBERGET

DISTANS: 15  km
HÖJDMETER: 457 m
Denna sträcka springs av alla.

Vad har du att se fram emot? Vi tar ett snack med Joel Backa, ambassadör för Icebug.

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Höga Kusten Winter Trail – Classic 25k är en upplevelse som är svår att beskriva med ord. Men vi har frågat tidigare deltagare om just deras upplevelse. Du hittar fler kommentarer här: Så säger tidigare deltagare >>

Skulle göra om det här loppet alla dagar i veckan! Helt makalös upplevelse och vilket arrangemang och engagemang av samtliga funktionärer!
/ Jessica Näsström – 25k

Så glad och tacksam för att jag fick uppleva detta tillsammans med så många andra glada och trevliga människor! Så himla snyggt arrangerat och vilken fantastisk natur. Jag var bland dom sista i 25km klassen men ändå mottagen av entusiastiska stort leende människor i mål.  Det enda jag kan tänka på är att jag vill göra det igen. Helst nu!
/ Åsa Rott – 25k

Återvände efter förra årets premiär. Lika jobbigt, lika krävande men framförallt lika roligt. Helt underbart att springa i detta vinterlandskap. Kommer tillbaka igen, detta måste upprepas!
/ Agnes Zimmer – 25k

En helt fantastisk upplevelse! Jag har aldrig sprungit så här långt tidigare och hade så ont i benen på slutet  men det var värt varenda steg. Magisk natur. Jag kommer tillbaka!
/ Emma Öhlander – 25 km

CLASSIC 25k

Höga Kusten Winter Classic 25k är ett härligt äventyr för dig som vill uppleva världsarvet Höga Kustens makalösa natur i vinterskrud tillsammans med andra. Du har 10 timmar på dig att ta dig den 25 kilomer vackra banan innan vi ses för After-Trail i FriluftsByn. Härlig utmaning, massa skratt och skön gemenskap.

FÖRKVÄLL:

Fredag 16:00-22:00

Fredag kväll samlas vi i FriluftsByn. Du kan checka in och i Vardagsrummet finns mat och dryck och här får vi även tips inför lördagens upplevelse.
All info: Förkväll >>

AFTER-TRAIL:

Lördag 12:00-23:00

Dagtid håller Vinterfiket öppet. Klockan 16:00 börjar After-Trail och bandet drar igång 18.00. Någon typ av peak brukar nås vid 21:00.
All info: After-Trail >>