REGLER OCH OBLIGATORISK UTRUSTNING

Vi har arrangerat Höga Kusten Winter Trail årligen sedan 2017 och är stolta över hur vi som arrangör tillsamamns med er som deltar skapat en inte bara otroligt vacker men också säker och rolig upplevelse. Här hittar du vad som gäller för Höga Kusten Winter Trail. 

1. Deltagande sker på egen risk. Banan är anlagd på ett så säkert sätt som möjligt och sjukvårdare finns på plats. Arrangör ersätter inte eventuella personskador eller skador på utrustning.

2. Säkerhet – ett delat ansvar. Vi har gjort en givet terrängen säker bana och har funktionärer samt sjukvårdare på plats. Du tar ansvar över att agera på ett säkert sätt under upplevelsen.

3. Obligatorisk utrustning & Drop-Bag. Viss klädsel och utrustning är obligatorisk att ta med ut på banan för din säkerhet.  Deltagare som ej har obligatorisk utrustning stryks du från loppet. Vi möjliggör Drop-Bag.

4. Visa hänsyn i naturen. Som deltagare visar du hänsyn till andra besökare i Världsarvet och följer de regler som finns i Reservat och Nationalpark.

5. Köpt startplats gäller. Startplats är inte avbokningsbar men du kan teckna avbeställnings- och olycksfallsförsäkring hos Startklar som täcker alla lopp i Sverige under 1 år för endast 155 kr.

6. Sälja startplats. Det är fullt ok att sälja vidare din startplats. Det gör enklast i deltagargruppen på Facebook. Den som tar över din startplats behåller din angivna t-shirt storlek men vi gör allt för att man kan byta till ny storlek efter målgång när alla övriga hämtat ut sina t-shirts.

1. DELTAGANDE PÅ EGEN RISK

När du anmäler dig till Höga Kusten Winter Trail så accepterar du samtidigt att du deltar på egen risk. Vi har lagt en bana som vid uppmärksam löpning är lätt att hitta samt så säker en bana kan vara i terräng. Att springa terränglopp under vintertid kan innebär dock alltid risker som att kläder eller utrustning går sönder eller att du skadar dig. Du accepterar den risken. Vi på Höga Kusten Winter Trail står inte för några kostnader ifall du blir skadad eller om din utrustning går sönder. Är du förkyld eller har ont någonstans avråder vi dig från att starta. Det kommer finnas medicinsk support på plats i form av idrottsläkare.

Vid anmälan kommer du få klicka i att du läst och godkänt nedan text:
Jag intygar härmed att jag har förstått de säkerhetsregler som gäller för Höga Kusten Winter Trail och att jag kommer att följa dessa. Jag är medveten om att det finns en skaderisk i denna aktivitet och jag accepterar den risken. Jag accepterar att Höga Kusten Winter Trail inte ansvarar för skada på utrustning eller personskada som eventuellt åsamkas under deltagandet.

Jag accepterar att det är förbjudet att springa Höga Kusten Winter Trail under påverkan av droger eller alkohol samt att tävlingsledningen har all rätt att avvisa personer som kan vara en fara för sig själva eller för andra utan att dessa personer kan påräkna sig någon ekonomisk kompensation. Jag ansvarar själv för att väga in riskerna vid kända sjukdomar och skador.

2. SÄKERHET – ETT DELAT ANSVAR

Att springa terränglopp under vintertid kan innebära risker som att kläder eller utrustning går sönder eller att du skadar dig. Håll dig på banan och var uppmärksam vid nedförsbackar så minskar du risk för skador. Gör även vårt yttersta för att skapa ett säkert lopp.

 • Loppet går längst befintliga stigar som vi förstärkt med ytterligare markering vilket gör det lätt att hitta. Det finns även funktionärer ute längst banan.
 • Vi kommer att etablera en stor energistation vid Skuleskogens Nationalparks södra entré. Här kommer även mellantider att ges och härifrån utgår både Bergsrundan (för deltagare i EXTREME 35 km och INSANE 50 km) samt Kustrundan (för deltagare i INSANE 50 km). Detta gör att vi har god koll på var du som deltagare befinner dig.
 • Sjukvårdskunniga funktionärer finns vid Entré Syd samt vid målgång.
 • Inhyrda professionella akutsjukvårdare är stationerade vid Slåttdalsskrevan.
 • Samtliga deltagare kommer att få ett nummer till Tävlingsledning samt påminnas om nödnumret 112 vid akut och allvarligare skada.
 • Som deltagare uppmuntrar vi dig att ha koll på andra deltagare och direkt rapportera om du ser något som kan behöva uppmärksamhet från tävlingsledning.

3. OBLIGATORISK UTRUSTNING & DROP-BAG

3a. OBLIGATORISKT PÅ KROPPEN

 • Underställströja
 • Vindjacka
 • Nummerlapp som fästes över bröst eller ben.(Erhålles vid incheck)
 • Vindbyxa/tights
 • Mössa/ fodrad buff
 • Handskar
 • Löpskor

Håll koll på väderprognosen innan loppet. Klädsel ovan är obligatorisk klädsel men hur man reagerar på kyla är väldigt individuell och ett värmande mellanlager kan vara bra att ta med.

3b. OBLIGATORISKT I RYGGSÄCK

 • Ryggsäck
 • Lättare isolerande värmejacka som kan tas på vid start samt vid ev. skada.* Tex: Dam Haglöfs Essens Mimic Herr: Haglöfs Essens Mimic
 • Extra underställströja
 • Karta (erhålles vid incheck) - ta gärna med plastficka.
 • 1:a Förband och elastisk binda.
 • Mobiltelefon med nummer till tävlingsledning*
 • Solglasögon
 • Behållare för minst 1 L vätska
 • Visselpipa
 • Pannlampa.
 • Energi i någon form.
 • Vätskeersättning (Resorb el dyl)
 • Toalettpapper och plastpåse.

* Värmejackan är till för att hålla dig varm vid skada. En tunn vindjacka är inte ett isolerande plagg och räknas därför inte som en isolerande jacka. Vid skada är det denna jacka som du tar fram tills dessa att hjälp anländer och därför är detta inte bara för komfort utan även för din och andra deltagares säkerhet.
**Solkräm ingår inte i obligatorisk utrustning men vi rekommenderar att du vid soligt väder tar på solkräm innan du startar loppet.

3c. DROP BAG

Du kan lämna väl uppmärkt bagage med namn och startnummer i FriluftsByn mellan 07:00 och 09:00. Du kommer åt din väska vid Entré Syd 09:00-16:00. Väskan kommer därefter transporteras tillbaka till FriluftsByn. Läs mer nedan. De mer info i Deltagar PM.

4. VISA HÄNSYN I NATUREN

Höga Kusten Winter Trail passerar Skuleskogens Nationalpark, Skulebergets Naturreservat samt längst Höga Kustenleden.

Visa hänsyn till övriga besökare
Även om det är få besökare i dessa områden under vintern så visar vi hänsyn till andra som vistas i dessa områden.

Ta hand om ditt skräp
Vi lägger stort värde i att lämna området i perfekt skick utan kringkastade förpackningar och gels. Därför är det absolut förbjudet att lämna skräp längst loppet annat än vid Höga Kusten Winter Trails sopkorgar vid Entré Syd samt vid målgången. Ser någon checkpoint ansvarig, annan löpare eller vägvisare en löpare som kastar skräp kommer hen omgående bli diskvalificerad.

Nyttjande av toaletter
Det är tillåtet att använda de toaletter som finns i nationalparken, vid Friluftsbyn samt vid FriluftsByns toppstuga. Se dock till att ta med dig lite eget toapapper då det kan hända att det tar slut.

5. KÖPT STARTPLATS GÄLLER

Startplatser till Höga Kusten Winter Trail är begränsade och är därmed precis som konserter inte avbokningsbara, ej heller på doktors utlåtande. Vill du vara på den säkra sidan kan du teckna en avbeställnings- och olycksfallsförsäkring hos Startklar. Startklar används av de flesta lopp och arrangemang i Sverige och för endast 155 kr får du en försäkring som under ett år gäller alla lopp i Sverige.
– Försäkring med Startklar >>

6. SÄLJA STARTPLATS

Du kan sälja vidare din startplats. På din bokningsbekräftelse som du får på din mail när du bokar en startplats kan du gå in och ändra namn personen som skall delta. När du går in kommer du se ditt namn men där ändrar du till namn på den person som har köpt din startplats. Det kan vara klokt att även skicka vidare ditt bekräftelsemail till personen som köpt din startplats så denne eventuellt kan gå in och ändra något. Den person som köper din startplats kommer ärva din t-shirt storlek samt den distans som du valt. Det är helt ok att springa annan distans än den du angett och då berättar man det vid incheck. Har man en annan storlek än dig på t-shirt så kan man byta den t-shirt man hämtade ut vid incheck annan storlek efter loppet och i mån av utbud.