TIPS INFÖR LOPPET – KOST & NÄRING

Återhämtning borde inte vara krångligt. Därför bad vi våra vänner på Gainomax att gå igenom grunderna som vi alla bör känna till. Rent krasst kan man säga såhär: det finns nästan inget som tar lika mycket energi som att bygga muskler. Har man tränat behöver man förse kroppen med material att bygga upp musklerna med och med energi för att processen ska fungera; proteiner och kolhydrater. Men det finns lite mer du bör känna till så läs vidare här nedan. 

VI TAR DET FRÅN BÖRJAN!

Ok, hur hänger allt ihop, från träningspasset till kosten tills du typ inte gör något alls? Egentligen är det inte svårare än dessa tre steg.
1. Träning – När du tränar frigör kroppen kolhydrater och bryter ner muskelprotein för att komma åt energi. Check!
2. Kost – Genom att fylla på med både kolhydrater och protein efter träning tillför du den energi kroppen behöver för att undvika nedbrytning av muskler. Klokt!
3. Vila – Sov ordentligt och planera alltid in vilodagar i träningsschema för att ge muskelcellerna chans att bygga upp sig efter ett hårt träningspass. Ungefär så enkelt är det.

KOST OCH NÄRING

Det som är bra att komma ihåg är att näring och vätska är av lika stor vikt för din träning som den fysiska ansträngningen. Både för utförande och resultat. All energi som dina muskler förbrukar kommer från maten du äter och drycken du dricker. Naturligtvis bör du då se till att få i dig tillräckligt mycket energi, annars riskerar du att försvaga din kropp. Gör du inte det ökar risken för skador och sjukdomar och det är totalt onödigt och det vet vi alla. 

Normalt bör man äta 4-5 gånger om dagen, men det behöver inte alltid vara stora middagsmåltider. Mycket av de viktigaste ämnena kan du få i dig genom att äta rätt sorts mellanmål. Och det är här det är så rackarns lätt att gena (läs slarva).

Före träning

Vi börjar här. För du bör äta något typ 1-2 timmar före träningen för att kroppen ska hinna ta upp energin i maten inför passet. Äter du för tätt inpå är magsäcken full med mat och det säger sig själv att det då kan bli svårare att träna och några kanske till och med blir illamående under träningen. Innan träning passar det bra med en Protein Bar eller Recovery Dryck, har du tid att förbereda något mellanmål är det klokt att äta en overnightoat eller en smörgås med ägg. 

Under träning

Under träningen är det bra att få i sig vätska. Det är verkligen att rekommendera. I första hand dricker du för att få i dig tillräckligt med vatten. Varje människa behöver minst två liter per dag. För en timmes intensiv träning bör du dricka ytterligare minst 1,5 liter för att ersätta kroppens förbrukning men det här varierar ju såklart beroende på hur intensivt du tränar. Viktigt är i alla fall att du dricker vatten. Bra. 

Återhämtning efter träning

Så nu har vi tränat klart och kroppen har förbrukat stora mängder kolhydrater. Din blodsockernivån är låg vilket gör att kroppen bryter ner muskler för att snabbt komma åt energi. Det är nu det är så viktigt att vi snabbt tillför både kolhydrater och protein för att hindra nedbrytningen. Den här energin ska tillföras direkt efter träning, helst inom 30 minuter. Det är här många slarvar.

Om vi tar det lite enkelt kan vi säga att muskler är de mest energikrävande delarna av människokroppen. Ju mer muskelmassa kroppen består av desto mer kalorier förbränns. Det betyder att vilket mål du än har med träningen är det viktigt att inte låta ansträngningen bryta ned musklerna. 

Ett sätt att enkelt få sig de näringsämnen som du behöver efter träning är genom Gainomax Recovery produkter. Du kan välja mellan bars och drycker. Det som gör Gainomax så bra är att de innehåller både snabba och långsamma kolhydrater tillsammans med protein och är ett utmärkt val för återhämning direkt efter träning. 

SNABBA FRÅGOR OCH SVAR

Vad händer i kroppen när jag tränar?
Kroppen använder kolhydrater och muskelprotein för att ge dig energi till din träning.

Varför ska jag äta protein och kolhydrater efter träning?
Fysisk aktivitet både bryter ner och bygger upp dina muskler. Genom att fylla på med både kolhydrater och protein efter träning tillför du den energi kroppen behöver för att undvika nedbrytning av muskler. Kolhydraterna hjälper kroppen att återställa energin direkt efter träning. Proteinet bidrar sedan till tillväxt och upprätthållande av muskelmassan. Detta ger din kropp den återhämtning du behöver för att genomföra nästa pass lika bra, eller bättre. Det här är viktigt. 

Vad händer om jag bara äter protein efter träning?
Kroppens första prio efter att du har tränat är att återställa energinivåerna. Om du bara äter protein efter ett träningspass används proteinet till att förhindra muskelnedbrytningen, istället för att det går till uppbyggnad av muskler. Återhämtningen dröjer och det tar längre tid för kroppen att börja bygga upp muskelmassan – så se till att kombinera både protein och kolhydrater.